Categoriearchief: Nieuws

Pakje kunst 2019

Deze zomer zijn er in Kampen maar liefst twee Pakje Kunst automaten te vinden. We hadden er al eentje in de Stadsgehoorzaal en nu staat er ook één in het Stedelijk Museum.
Voor maar 4 euro kun je uit de voormalige sigarettenautomaten een origineel kunstwerk trekken. De kunstwerken zijn gemaakt door lokale kunstenaars. Ik maakte speciaal voor Pakje Kunst twintig mini stoelen. Als je een pakje trekt is het een verassing van wie er een werk inzit, misschien dus een stoeltje gemaakt door mij.

Uiensoep

In het gezellige Franse eethuisje van Lalaloes staat er de komende twee weken heerlijke uiensoep op het menu. Aan de muur hangen speciaal voor de gelegenheid mijn uien schilderijtjes. Ook kun je er mijn uien-ansichtkaarten kopen. Dus kom genieten.

Lalaloes Broederstraat 11 in Kampen. Open op woensdag vanaf 8:30 en op donderdag t/m zaterdag vanaf 8:00.

Ook leuk, op vrijdag 15 februari is er een schetsochtend van ‘Schetsen in Kampen’ bij Lalaloes. Iedereen is welkom om aan te schuiven en mee te schetsen. We zijn er van 10:00 tot 12:00 uur. Wil je meer weten kijk dan op de facebookpagina van Schetsen in Kampen.

Gera in het groen.

Een nieuw jaar brengt voor mij een nieuw project. Mijn plan voor 2019 is om 4 seizoenen lang, met mijn schetsboek in de hand, op ontdekkingstocht te gaan in het ‘Voedselpark de Groene Brunneper’.

Je kunt mijn project volgen op Instagram en/of meelezen over wat ik ontdek op Facebook Gera in het groen.

Mini expositie bij boekpresentatie ‘Geweldiger dan water’

Mijn vader schreef een boek met als prachtige titel ‘Geweldiger dan water’ en ik kreeg de eer om voor de kaft een aquarel te maken. In het boek staan nog zes door mij gemaakte afbeeldingen. Tijdens de boekpresentatie, op 12 december, zijn de originele aquarellen te zien in De Drvkkery Middelburg.

 

Het boek bestellen kan via de webwinkel van Narratio

 

*** Onderstaande is een tekst van de website van De Drvkkery ***

Boekpresentatie Ad Baas – Geweldiger dan water

De Vlissingse predikant Ad Baas presenteert zijn boek ‘Geweldiger dan Water’ op woensdag 12 december om 15.00 uur in de Drvkkery. Toegang is gratis. Gelieve aan te melden.

De Tsunami, de Twintowers, de stroom vluchtelingen, het zijn beelden uit het nieuws op ons netvlies gegrift en tot iconen geworden voor het onheil dat mensen treft. De bijbel kent ook beelden voor rampen, water en vuur worden genoemd. Wij kunnen ons er een voorstelling bij maken. Bij water wordt al snel gedacht aan een watersnood en bij vuur aan oorlogsgeweld.

Jaarlijks herinnert Omroep Zeeland ons aan de herdenkingen van de Watersnood van 1953 en de bezetting en bevrijding van de oorlogsjaren 1940-1945. Indrukwekkend zijn de beelden telkens weer. Indrukwekkender nog de verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt: “Ik heb gebeden, drijvend op het klompenhok. Ik weet zeker mijn moeder, mijn broer en twee zussen ook. Ik heb ze nooit meer gezien.” De beelden en verhalen zullen blijven zolang wij herdenken.

Ad Baas

Als predikant van de St. Jacobskerk in Vlissingen schreef Ad Baas veel overdenkingen naar aanleiding van de Watersnood en de Bevrijding. Hoe over God gesproken, Over water gaan, Levend water, Kopje onder, Het geweld van water enkele van de 26 thema’s die in het boek aan de orde komen. De teksten
worden afgesloten met een gedicht, zoals Ad dat ook vaak in de vieringen deed.

Overhandiging

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Siemco Louwerse, directeur Watersnoodmuseum. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jos Vogel, docent Zeeuwse Muziekschool en Marjo Schillings, muziekdocent Hogeschool Zeeland. Tijdens de presentatie zijn de originele aquarellen van de omslag en
afbeeldingen in het boek te bezichtingen, gemaakt door Gera Baas. Na afloop is het boek verkrijgbaar voor € 15,00.

Datum: Woensdag 12 december
Locatie: Boekhandel De Drvkkery, Markt 51, 4331 LK Middelburg
Aanvang: 15.00 uur
Inloop: 14.30 uur
De toegang is gratis. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de voorbalie van de Drvkkery en via de online ticketverkoop

Expositie -Onze Teun- in Museum Huys der Kunsten

Hartelijk welkom van 17 november tot 9 februari in Museum Huys der Kunsten (Voorstraat 20, Kampen) voor de duo-expositie Onze Teun. Met werk van Timon Schellingerhout en mijzelf (Gera Baas).  Museum Huys der Kunsten is iedere vrijdag- en zaterdagmiddag geopend van 13:00-17:00.

Voor onze gezamenlijke expositie was er maar één mogelijke inspiratiebron, namelijk diegene die ons verbindt, onze Teun. Onze zoon als thema schept een verband tussen werk dat verschilt van elkaar. Zowel in ons maken als in ons eindproduct zijn we anders, net zoals onze omgang met Teun anders is.

Timon: Samen doen…

“Teun en ik maken elkaar dol als we ergens een spijker in rammen.

Deze lol is aanstekelijk en laat een stapel robots ontstaan, die ik zo goed mogelijk een plek geef in Museum Huys der Kunsten. De tafel die midden in de ruimte staat vorm ik om tot schuilhut en prachtding. Tenslotte probeer ik een samenspel in de ruimte aan te gaan met Gera’s werk. En zo ontstaat mijn installatie net zoals de robots uit de door mij en Teun gevonden voorwerpen lijken te groeien.”

Gera: Samen kijken…

 “Als je goed kijkt, wordt alles bijzonder. Alledaagse voorwerpen en gebeurtenissen worden door het kijken en de verstilling van het kijken groots en verhalend.

Sinds de geboorte van onze zoon Teun is hij het waar ik het meeste naar kijk. Met acrylverf als middel ben ik op zoek naar wie dit manneke is en wordt, naar hoe hij groeit en naar de stukjes die altijd hetzelfde blijven. Op wie lijkt hij? Wat speelt er in zijn hoofd? Hoe verandert hij als ik naar hem kijk? En hoe verander ik? Elk schilderij is een stukje van zijn en ook van mijn en ons verhaal.”

Inge Blankvoort schreef een prachtig artikel over ons en de expositie voor De Stentor. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Christiaan Schutte schreef voor weekblad De Brug  een erg leuk stuk over de expositie en onze kijk op kunst. Klik hier om naar de digitale krant te gaan. Wel even bladeren naar bladzijde 11 van nummer 2018-11-20. 

Meer informatie over Museum Huys der kunsten vind je hier.

Benieuwd naar het werk van Timon Schellingerhout kijk op www.timonschellingerhout.nl.

Uien ansichtkaarten

Naast een origineel ui in aquarel of acrylverf heb ik nu ook uien ansichtkaarten te koop.

Voor maar €6,50 krijg je 5 uien anischtkaarten + enveloppen (exclusief verzendkosten).

Interesse? Laat het me weten op info@gerabaas.nl of via mijn contactformulier. 

Uien in de Eenhoorn

Vanaf 16 juni tot eind augustus zijn mijn geschilderde uienportretten te bewonderen in De Eenhoorn, Oudestraat 101-103 Kampen.

De slogan van De Eenhoorn is “Verfijnde producten voor liefhebbers”. Normaliter bedoelen ze daar hun koffie, thee, delicatessen en sigaren mee. Deze zomer vallen, in de aanloop naar en tijdens de Kamper ui(t)dagen ook mijn uien hieronder.

Meer informatie over De Kamper ui(t)dagen vind je hier en  informatie over De Eenhoorn vind je hier. 

Schetsen in Kampen

Schetsen in Kampen. Dat is deze keer fijn in de zon schetsen op de Botermarkt. Mooie gevels, mensen op de terrasjes en het is Biologische markt. Volop inspiratie.


Op zaterdag 2 juni van 10:00 tot 12:00 ga ik met mijn tekenspullen aan de slag op de Botermarkt en daarna een lekker kopje soep eten bij de Biologische markt in De Sigaar. Iedereen is welkom om mee te schetsen.

PS: vergeet je eigen tekenspullen niet.

Wees welkom om lid te worden van onze Facebook groep: Schetsen in Kampen. Dan blijf je op de hoogte van wanneer en waar het volgende schets evenement is in Kampen en ommelanden.